Warzywa – jako źródło wielu cennych składników.

Warzywa są jednym z istotniejszych elementów naszej codziennej diety, gdyż stanowią one źródła witaminy c i prowitaminy A, ale również błonnika jak i składników mineralnych. Dodatkowo mają one wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Wielu z nas nie wie, że to właśnie warzywa mogą nam pomóc w zapobieganiu wielu chorobom m. in zawałom, udarom czy nowotworom. Zaleca się aby dołączać je do każdego posiłku i spożywać ich co najmniej 0, 5 kg dziennie. Ze względu na ilość dostarczanych kalorii warzywa dzielimy na:
– czerwone (zawierają one głównie potas i antocyjany)
– zielone (dostarczają nam głównie chlorofil i witaminę C)
– fioletowe (są źródłem antocyjanozydów)

Witaminy – to największa zaleta warzyw. Zawierają one beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP regulujące wszelkie procesy zachodzące w organizmie.
Wybierając warzywo powinniśmy również kierować się tym, aby dostarczało ono nam jak najwięcej błonnika – ma działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi. Uwalnia organizm od metali ciężkich i toksyn, dodatkowo jest on pomocny jest w zaparciach i bólach związanych z hemoroidami.
Należy zawsze pamiętać aby spożywać tylko świeże warzywa.

Author: radiomaks.pl